Kompetenceudvikling Ledelse Organisationsudvikling udvikling

Innovativ ledelse

Michael Binzer
Skrevet af Michael Binzer

Jeg har en god ven, der er helt på forkant med de seneste trends inden for ledelsesudvikling, og som til daglig er leder af en Skandinavisk Ledelsesudviklingsinstitution. Som altid når jeg mødes med Chris, så bliver jeg inspireret på et dybere plan. Chris er amerikaner af fødsel, men har igennem mere end 20 år arbejdet i og med Skandinaviske selskaber og ledere. Det er en fantastisk kombination, fordi han på en helt unik måde kan kombinere amerikansk kultur med skandinavisk indsigt og udsyn.

Nå, til sagen. Ledelsesudvikling i en hastigt foranderlig verden – det var temaet.

Ledelse er mennesker – og mennesker er ledelse. Her har vi en helt unik platform i Skandinavien, fordi vi helt fra barnsben af bliver indpodet evne til at samarbejde i teams (senere i projekter), lægger vægt på kreativitet i undervisningen (innovation) og har en forholdsvis stor grad af tiltro til det enkelte individ (mindre behov for kontrol). De tre helt centrale elementer giver en særlig Skandinavisk tilgang til mange ledelsesmæssige udfordringer og løsninger, som matcher verdens hastigt foranderlige landskab. Det er som om at der lige nu er perfekt timing mellem den måde vi bliver opdraget og skolet på – og så de udfordringer forretningsverden står overfor. Disruption er det begreb Chris og jeg diskuterede, som en af de helt store udfordringer for eksisterende virksomheder. Disruption kan vist bedst beskrives på dansk som en gennemgribende forandring i en forretningsmodel inden for en branche. Eksempler på dette er AirbNb, Uber og på sin vis også overgangen fra analoge til digitale kameraer, hvor Kodak måtte lide den tort at miste sit forretningsgrundlag inden for en ganske kort tidshorisont. Vi lever i en global tidsalder, hvor disruption er kommet for at blive.

Så hvad betyder det så for udvikling af ledere? Ja, i første omgang betyder det i hvert fald at en del af den traditionelle ledelseslitteratur er forældet, og de gamle hæderkronede uddannelsesinstitutioner må sadle om og ændre deres forretningsmodeller. Det er jo åbenlyst for enhver at de korte, intensive uddannelsesforløb er kommet for at blive. Det er også åbenlyst at en del af de udbudte uddannelser slider med kvalitet, og har satset målrettet på kvalitet over kvantitet.

Men hov, det er her Chris og jeg tog fat på vores diskussion. Vi har noget at byde på i Skandinavien. Vi har en uddannelseskultur, der matcher netop disruption. Og hvorfor så det spørger du måske? Jo, fordi en række af de parametre, som bliver vigtigere og vigtigere at besidde som leder i dag, er noget som vi får ind med barnsben. Og derfor har vi en KULTUR for at tilpasse vores mindset til en foranderlig verden. Altså ændringer i tankegang – change of mindset – er en nøgle til at kunne håndtere disruption.

Nu er jeg så nysgerrig for at se hvad Chris og hans kolleger kommer frem til af nye ledelsesudviklingsprogrammer, kurser og koncepter. For jeg er helt sikker på at det kommer til at bygge på Chris enorme indsigt i globale trends, hans amerikanske no-nonsense business sense i kombination med hans unikke forståelse af skandinavisk ledelsesstil.

Om forfatteren

Michael Binzer

Michael Binzer

Hvad hedder du?
Michael Binzer, 47 år
 
Hvad laver du i Mentorix?
Jeg startede i Mentorix.gl fra 01. april 2015 og arbejder primært med alle områder indenfor strategiudvikling og implementering af strategi, ledelses-, organisations- og personlig udvikling. Jeg har erfaring i at arbejde med såvel virksomheder som offentlige forvaltninger, foreninger og frivillige organisationer gennem mere end 15 år.
Min styrke er at arbejde i intensive forløb med medmenneskelige dynamikker i teams, der medvirker til at øge implementeringskraften i organisationer og udvikle ejerskab til opgaverne.
Se mere på www.linkedin.com/in/michaelbinzer eller twitter: @michaelbinzer