Inspiration Personlig udvikling udvikling

Nærvær, som personlig værdi

Michael Binzer
Skrevet af Michael Binzer

En af de ting som betyder enormt meget for mig i relationen til andre mennesker er følelse af nærvær. Jeg reagerer på om vedkommende jeg mødes med er nærværende – og mine antenner er meget hurtigt i stand til at opfange om vedkommende er optaget af andre ting i hovedet end at holde møde med mig. Betydningen af nærvær er for mig en følelse af at være anerkendt og betydningsfuld. Altså betydningsfuld i den relation vi har eller skal til at have.

Hvad betyder noget for dig i mødet med andre mennesker? Har du tænkt over i hvilken sindstilstand du møder folk, og hvordan du selv reagerer på andre folks sindstilstand?

Grunden til at nærvær er så betydningsfuldt for mig tror jeg har sammenhæng til mit personlige værdigrundlag, hvor respekt for andre mennesker fylder enormt meget. Det er selve grundstenen i mine relationer med andre mennesker, uanset race, alder, køn eller social baggrund. Jeg kan ikke fordrage, når der bliver forskelsbehandlet på baggrund af hvor du kommer fra eller hvem du er. Jeg vælger at bedømme mennesker ud fra deres opførsel overfor mig eller deres omgivelser. Det kan somme tider være anstrengende, fordi jeg så også reagerer ret stærkt på mennesker, der ikke udviser respekt for andre. Og det er måske kimen til at jeg har gode relationer med de fleste, men relativt dårlige relationer med en del magtmennesker. Det har igennem mit liv betydet konfrontationer med forskellige folk på højt strå, som desværre ikke altid er lige respektfulde overfor deres medmennesker alene i kraft af deres position.

Når jeg skal være lidt selvransagende, så kommer jeg i karambolage med mine egne værdier om at opføre mig respektfuldt, når jeg netop møder andre der ikke udviser respekt. Så bliver det lidt dobbeltforstærkende, og min reaktion bliver meget skarp, hvilket ikke altid er synderligt konstruktivt.

Generelt oplever jeg dog ligeværdighed i relationer med de mennesker jeg omgås, også i lederudviklingsforløb eller i personlige udviklingsseancer. Og her betyder nærvær meget. De fleste mennesker reagerer instinktivt på enten tilstedeværelse eller fravær af nærvær. Lyder det kryptisk? Tænk efter i forhold til dig selv. Hvornår følte du dig sidst overset eller i selskab med et andet menneske, der slet ikke var mentalt tilstede, men mere inde i sit eget hoved – eller på vej til næste opgave og møde? Prøv at luk øjnene og tænk over den følelse det gav dig. Det er ikke nogen god følelse.

Omvendt så tænk på en person i din omgangskreds, hvor du altid føler dig godt tilpas og i centrum. Er nærvær en del af kendetegnet i den relation I begge har med hinanden? Altså følelsen af at blive hørt og set?

Hvad er pointen egentlig med min reflektion? Tja, ikke andet end at sommerferie får det til at krible og krable i mit hoved, fordi der netop er tid til at tænke over de relationer, som jeg har i mit liv. Og hvad der kendetegner de gode – og de mindre gode relationer.

God sommer

Michael

 

Om forfatteren

Michael Binzer

Michael Binzer

Hvad hedder du?
Michael Binzer, 47 år
 
Hvad laver du i Mentorix?
Jeg startede i Mentorix.gl fra 01. april 2015 og arbejder primært med alle områder indenfor strategiudvikling og implementering af strategi, ledelses-, organisations- og personlig udvikling. Jeg har erfaring i at arbejde med såvel virksomheder som offentlige forvaltninger, foreninger og frivillige organisationer gennem mere end 15 år.
Min styrke er at arbejde i intensive forløb med medmenneskelige dynamikker i teams, der medvirker til at øge implementeringskraften i organisationer og udvikle ejerskab til opgaverne.
Se mere på www.linkedin.com/in/michaelbinzer eller twitter: @michaelbinzer

  • Aviaq Brandt

    Hej Michael
    Du har et stærk nærvær som har gjort dig meget vellidt. Jeg husker min tid i Air Greenland hvor du kendte alles navne og altid kiggede en i øjnene og gav et Hej med på vejen. Og havde du ikke alt for travlt spurgte du også til om det gik godt. På en sådan måde at jeg kunne mærke oprigtigheden. Det er så rigtigt og med nærvær er det jo som ringe i vandet. Det smitter 🙂
    Jeg tror også på at jo mere at smartphones, iPad, osv indtager den daglige scene, jo mindre nærvær. De “gode gamle værdier” tror jeg på at vi skal fokuserer på, så vi netop anerkender hinanden for dem vi er.