Uncategorized

Sammenhold

Michael Binzer
Skrevet af Michael Binzer

Haves: ung nation med en stolt kultur – Ønskes: sammenhold på tværs af sociale, kulturelle og politiske skel.

Efter et tankevækkende indlæg i Børsen – http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/145905/artikel.html – så dykkede jeg ned i mine egne gamle optegnelser over spændende indlæg, der har været i debatten omkring Grønlands Fremtid – og det er ikke få!

Der er masser af gode bud på hvad vi i Grønland skal gøre for at udvikle vores land og finde frem til nye forretningsområder – eller udvikling af de eksisterende. Masser af rapporter, nævn, udvalg og kommissioner har igennem de sidste mindst 15-20 år peget på strukturelle ændringer i skattelovgivning, satsning på at gøre tingene lettere for det private erhvervsliv, gode rammevilkår for fiskeriet og mineindustrien og tilskud til ditten og datten. Fælles for de fleste af tingene er at det er blevet ved SNAKKEN – altså mange gode anbefalinger og intentioner, men så er løsningerne aldrig blevet implementeret. Og i tillæg har der ikke været folk til at gribe bolden og bare løbe med den, som tilfældet er på Island. Giv en islænding en mulighed, og så skal du se løjer. Islændinge er DOER’s – ikke kun TALKER’s. De får ting til at ske. Det som skete under EM i fodbold er ikke tilfældigt. De har satset på indendørs fodboldbaner og uddannelse af toptunede trænede helt fra børnealderen. Og det giver resultater.

Hvad er det islændingene har, som vi ikke har? Vel, en ting er helt sikkert. Der er flere islændinge som rent faktisk GØR noget end folk, der snakker om at gøre noget på Island. Imens har vi så en ny kommission eller et nyt udvalg igang for at kigge på en MULIG ændring af lovgivningen, som på sigt skal give resultat. Men det strander som regel i bureaukrati. For vi har nemlig 75-80 af vores økonomi bundet op på det offentlige eller offentligt ejede selskaber. Så det der med mere privat initiativ. Tjaaa, det er nok bare mere snak end action.

Så hvis jeg nu skulle komme over i et positivt spor og komme med bud på løsninger, hvad skulle det så være? Her er mine korte og måske naive bud på at skabe sammenhold:

  1. Skab en fælles vision, der er samlende for HELE befolkningen. Sørg for at den indeholder elementer som giver et højere selvværd. Beskriv den fælles vision kort og godt.
  2. Saml en stor gruppe af mennesker, der har mod til at gå imod strømmen og har evner til at samle (og ikke splitte)
  3. Giv et mandat til den nedsatte gruppe, og tillad uformel organisation (bliv inspireret af Frederic Laloux – Reinventing Organizations)
  4. Tal hinanden OP – og FREM ved at iværksætte konkrete tiltag, der gavner hele befolkningen.
  5. Involver alle organisationerne i Grønland, som netop har et apolitisk virke: MIO, Grønlands Idrætsforbund, Kvinde- og Ældreforeningerne – kort sagt  alle NGO’erne
  6. Spred alt på sociale medier. Grønland og resten af verden er forbundet via sociale medier – og her kan budskabet lettere spredes og forstærkes.
  7. Politikere kan kun deltage som privatpersoner – ikke i kraft af deres politiske virke.

Vi har åbenlyst behov for noget samlende og ikke splittende for at komme derhen hvor islændingene er.

Er du nysgerrig på hvordan Island så gennemfører deres nu så berømte HUH? Så se her: https://www.youtube.com/watch?v=TTHYrwCVjnI

 

 

Om forfatteren

Michael Binzer

Michael Binzer

Hvad hedder du?
Michael Binzer, 47 år
 
Hvad laver du i Mentorix?
Jeg startede i Mentorix.gl fra 01. april 2015 og arbejder primært med alle områder indenfor strategiudvikling og implementering af strategi, ledelses-, organisations- og personlig udvikling. Jeg har erfaring i at arbejde med såvel virksomheder som offentlige forvaltninger, foreninger og frivillige organisationer gennem mere end 15 år.
Min styrke er at arbejde i intensive forløb med medmenneskelige dynamikker i teams, der medvirker til at øge implementeringskraften i organisationer og udvikle ejerskab til opgaverne.
Se mere på www.linkedin.com/in/michaelbinzer eller twitter: @michaelbinzer